Användning av kvartssandsprimer vid läggning av microcement

När behöver kvartssandsprimer och armeringsnät användas, och när går det bra att lägga microcement direkt på underlaget och därmed spara både tid och pengar? Och vad är skillnad på Quartz Primer och baslager? Vi förklarar!

Microcement är ett flexibelt material som inte spricker – förutsatt att underlaget är stabilt utan sprickor eller skarvar. Det är inte ovanligt att underlaget behöver förstärkas vilket då görs med kvartssandsprimer och armeringsnät i glasfiber.

När behöver underlaget förstärkas?

Vi rekommenderar att du använder Quartz Primer (kvartssandsprimer) och Fiber Glass Mesh (glasfibernät) på följande underlag:

  • Golv med underliggande golvvärme – både elektrisk och vattenburen
  • Väggar och golv med kakel eller klinker
  • Skivmaterial som är skarvade
  • Underlag med sprickor eller som är i dåligt skick
  • Underlag som nyligen flytspacklade (har högre risk för sprickbildningar)

I projekt där Quartz Primer inte behöver användas rekommenderar vi istället Easy Primer som är en universalprimer som rollas ut och säkerställer optimal vidhäftningsförmåga.

Förstärk underlaget med kvartssand

Quartz Primer är en färdigblandad trögflytande primer som innehåller polymerer och kvartssand. Den har mycket god vidhäftningsförmåga och är lämplig som primer och för att jämna ut underlag så som spånskivor, gipsskivor, OSB-skivor, MDF-skivor, kakel, klinker, betong, mosaik  m.m.

Vi rekommenderar att du alltid använder Fiberglass Mesh tillsammans med Quartz Primer. Det minimerar risken för sprickbildning från t ex underliggande golvvärme, att ev. framtida sprickbildning i underliggande material letar sig upp till microcementen och dessutom underlättar det att få en jämn och plan yta. Quartz Primer läggs alltid i två lager och efteråt har du en hård, stabil yta som microcementen fäster utmärkt på.

Därför är kvartssandsprimer ett bättre alternativ än baslager

Vissa tillverkare rekommenderar ett ofärgat “baslager” av microcement. Detta är inget problem men kom ihåg att fördelarna med Quartz Primer är;

  • Ger samma goda resultat men till en lägre kostnad
  • Färdigblandad vilket sparar tid
  • Överblivet material kan sparas och återanvändas
  • Ingen ytterligare primer behövs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *