Är microcement godkänt i badrum?

Vi får ofta frågan om det är okej eller ej att lägga microcement i badrum.  Eftersom microcement är relativt nytt i Sverige har man tidigare inte utrett frågan hos GVK (Svensk Våtrumskontroll) samt BKR (Bygg & Keramikrådet).

Men, redan i mars 2019 uttalade sig GVK och godkände microcement som en ytskiktsprodukt, som kan läggas i badrum istället för kakel eller klinker.

INFORMATION HÄMTAD FRÅN GVK

GVKs bedömning av produkten microcement är att det ska betraktas som en ytskiktsprodukt som antingen kan appliceras direkt på ett befintligt ytskikt eller direkt på ett tätskikt. Det är alltså inte att betrakta som ett tätskikt likt tätskiktsfolier, vätskebaserade tätskikt eller plastmattor som godkänns av branschorganisationerna Byggkeramikrådet, BKR och Golvbranschen, GBR.Att tänka på
Om produkten appliceras direkt på ett tätskikt är det alltså upp till tätskiktsleverantören om det är godkänt att microcement appliceras ovanpå tätskiktet. Säkerställ att det finns en beskrivning om hur man ska gå tillväga.
Om produkten appliceras direkt på ett befintligt ytskikt skulle utförandet istället kunna likaställas som att man applicerar ett nytt lager keramik på redan befintligt ytskikt, och detta har vi inget förbud mot och mer om det går att läsa om här.
Viktigt att notera är att det fortfarande är tätskiktets befintliga installationsår som räknas här i och med att vi enbart förnyar ytskiktet, alltså en kosmetisk uppfräschning.
Är produkten lämplig att rengöra?I myndighetskraven från Boverkets Byggregler, BBR stå ställs det bland annat krav om städbarhet på ytskikt i våtrum, se text nedan.
Vi rekommenderar att kontrollera med leverantören av microcement om produkten uppfyller dessa kriterier.

6:5336 Rengörbarhet.
I våtutrymmen ska ytskikt, fogar, anslutningar och genomföringar anordnas så att de lätt kan hållas rena och så att de inte gynnar mikrobiell tillväxt.

Källa: https://www.gvk.se/branschregler/fragor-och-svar/ar-produkten-godkand/ar-microcement-eller-liknande-ytskikt-godkant-i-badrum/

Konkral Microcement är självklart 100% vattentät, lätt att städa och förebygger mikrobiell tillväxt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *